Türkiye’deki yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemini geliştirmek amacıyla kurulan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) yedi yıldır düzenlediği Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, bu yıl “Yapay Zeka Çok Gerçek” teması ile 31 Ekim’de Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleştirildi.
Meta, Yandex, AWS/Skyloop Cloud/TD Synnex, Etiya, Google/Global IT, HPE/Nvidia, Logosoft/Microsoft, SambaNova/Exodus, Inveon ve Yapı Kredi Teknoloji’nin destekleriyle gerçekleştirilen Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’nde tüm yapay zeka ekosistemi buluştu. Zirvede büyük dil modelleri, açık kaynak ve YZ’nin demokratikleştirilmesi, üretken yapay zeka ile endüstri devrimi, YZ ile farklı sektörlerin dönüşüm hikayeleri ve YZ startuplarının sunduğu çözümler konuşuldu.
Zirve’de T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, TÜBİTAK gibi kamu kurumlarının yanı sıra birçok global ve yerli teknoloji şirketlerinden uzmanlar olmak üzere 280 kurum ve bin 300 katılımcı yer aldı.
Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, TRAI Kurucusu Halil Aksu’nun “Yapay Zeka Çok Gerçek- Artık Aramızda!” başlıklı konuşmasıyla başladı.
Yapay zeka kavramının “yapay” tarafına ironik bir vurgu yaparak, bu teknolojinin aslında ne kadar gerçek ve elle tutulur bir hale geldiğini, yapay zekanın artık hayatımızın her alanında olduğuna dikkat çeken Halil Aksu, "Tüm bu teknolojilerle medeniyeti geliştirdik. En sevdiğim örneklerden birisi de çamaşır makinasıdır. Bizlere zaman kazandırdı, çamaşır makinası aynı zamanda bir zaman makinası oldu" dedi.
Aksu, yapay zekanın artık eş seçimi gibi insani karar alma süreçlerinde bile yardımcı olabilecek bir seviyeye geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Üretim sektörü gerçek işler yapar tabii ki ama onu satmak, onun finansmanı, onun reklamı, onun tanıtımı da gerçek bir iştir. Bunların hepsi gerçek işler ve bunların içerisinde yapay zeka türlü türlü katma değer üretecek. Teknolojinin özünde niyetin iyi veya kötü olması yatıyor. Ben istersem çamaşır makinasından zaman kazanırım istersem de onunla kötü şeyler yapabilirim. Bu örnekler teknolojinin somut etkisini ortaya koyuyor."
Türkçe’nin ve Türkiye'de geliştirilen büyük dil modellerinin önemini vurgulayan Aksu, Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin yapay zeka ekosistemine giriş kapısı olduğunun altını çizdi.
Zirve, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın iş dünyasının yapay zekaya bakış açısını aktardığı konuşmasıyla devam etti.
Avrupa Birliği, Amerika ve Çin gibi yüksek teknoloji odaklı ülkelerin liderliğinde gelişen rekabet ortamının küreselliği etkilediğinin altını çizen Turan, "Ülkemizin küresel rekabet endeksi içerisindeki yüksek teknoloji ihtiyacına dair konumu maalesef potansiyelimizi yansıtıyor" ifadelerini kullandı.
TÜSİAD Başkanı Turan, yüksek teknoloji ürünlerinin toplam ihracatındaki payın son 15 yıldır yüzde 3-4 civarında olduğunu bildirerek şunları söyledi:
"Sanal gerçeklikten nano teknolojiye kadar birçok alanda çığır açan yeniliklerle karşı karşıyayız. Bu gelişmelerin üretkenliği ve verimliliği artarak ekonomik büyümeye sağlayacağı kayda değer katkı önemli bir gündem konusudur. Öte yandan teknolojik dönüşümün dinamik yapısı orta ve uzun vadede bizi bekleyen geleceğin belirsizliğini de beraberinde getiriyor."
"Demokratikleşen İnovasyon: LLM'ler ve Açık Kaynak ile Yapay Zekanın Güçlenmesi" başlıklı oturumda, Meta AI Politika Direktörü Erica Finkle, yapay zekanın büyük dil modelleri ve açık kaynak teknolojileri sayesinde nasıl daha erişilebilir hale geldiğini aktardı.
"Türkçe Büyük Dil Modeli - Yolculuğun Neresindeyiz?" başlıklı panelde, TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Haklıdır, Türkiye İş Bankası Yapay Zeka Bölümü Müdürü Gökhanalp Arslan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Yapay Zeka Uzmanı Dr. Merve Ayyüce Kızrak, SourceCollective Kurucusu Sertaç Yerlikaya moderatörlüğünde bir araya gelerek Türkiye'deki büyük dil modeli çalışmalarını değerlendirdi. Her panelist kendi kurumundaki Türkçe Dil modelinde nerede olduklarını anlatarak, üretken yapay zekanın geleceği konusundaki öngörülerini paylaştı.
Yandex Search Türkiye CEO'su Aleksander Popovskiy ise "AI ile Arama Dönüşümü" başlıklı sunumunda arama motorlarındaki yapay zeka ile dönüşümünü aktardı ve Yandex’in Türk kullanıcılar için tasarlanmış bir yapay zeka arama ürünü üzerine yapılan çalışmalarını anlattı. "E-ticaret'in Yapay Zekayla Şekillenen Geleceği Nasıl Olacak?” panelinde ise beş yıl sonra e-ticaretin nasıl bir dönüşüm geçireceğini, yapay zekanın hangi alanlarda nasıl devrim niteliğinde etkiler yaratacağı konuşuldu.
Ana sahnedeki "Türkiye'nin Ulusal YZ Stratejisi ve Eylem Planı" başlıklı son panelde veri ekosistemi, güvenilir YZ ve sertifikasyonu ile veri altyapısı destekleri üzerinde duruldu.
Ana sahnede devam eden etkinliğe paralel olarak ilerleyen “İnovasyon Sahnesi”nde ise, global pazarlara açılmış başarılı yapay zeka girişimcileri, akademisyenler ve küresel teknoloji şirketleri konuşmacı olarak yer aldı. 20’den fazla yapay zeka girişimi geliştirdikleri inovatif projeleri izleyenlere aktardı.
Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, METEKSAN Savunma Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Kerem Alparslan, Hudson Enstitüsü Kıdemli Analisti Dr. Can Kasapoğlu ve KALE Grubu Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Rana Birden’in katıldığı panelde güvenlik trendleri ve yapay zeka jeopolitiği üzerine konuşuldu.
İnovasyon Sahnesi’ndeki Demo-Day etkinliğinde, TRAI, Meta ve Hello Tomorrow Türkiye iş birliğinde gerçekleştirdiği hızlandırma programı “Başlat LLM Etki Programı” finalisti olan yapay zeka girişimleri yatırımcıların karşısına çıktı.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 hissearz.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.