Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-03-22 09:46:00

Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.

Nevruz Bayramı, gün ile gecenin eşitlendiği 21 Martta kutlanıyor. Böylece ilkbaharın habercisi ve sıcaklıkların artması şeklinde yorumlanır. FED’in yapabileceğinin en iyisini yapmasının ardından piyasaların da baharı yaşamaya başlayacağını söyleyebiliriz. Ancak ilk gün o kadar da güzel geçmedi. BIST 100 endeksi, dün açılışta iyi başladı 104,248e kadar çıktı ama sonrasında gelen satışlarla 102,534’ü gördü ama kapanışta % 0.09 artışla 103,407den kapandı. Banka hisselerinde güçlü yabancı ordinolar sayesinde banka endeksi günü % 1.9 artışla kapattı. Böylece bu ay itibariyle banka endeksi % 5.1 değer kazanırken Sanayi Endeksi 1.0, Hizmet Endeksi % 4.9 değer kaybetmiş oldu. BIST 100'ün Mart ayı kaybı ise % 1.1 seviyesinde. Bankaların yılbaşından beri getirisi % 23.3 olurken Sanayi Endeksi % 16.5 getiri sağlamış ama Hizmet Endeksi % 0 getiride kalmış durumda. Bu arada bankalara bir kardeş daha geldi: Ülkenin altıncı ve en genç katılım bankası konumundaki Türkiye Emlak Katılım Bankasının Ataşehir'deki merkez şubesi hizmete girdi.

 

FED kararı sonrasında gelişmekte olan ülke paraları hızlı değer kazansa da dün bunun bir kısmını (TL hepsini) geri verdiler. Çarşamba FED öncesi akşamı ile dün akşam arasında gelişmekte olan ülkelerin öne çıkan paralarında % 1'e varan değerlenme oldu. G. Afrika, Arjantin ve Rusya bundan yararlananlardan olurken Brezilya reali % 0.7, Macar Forinti % 0.2 değer kaybetti.  Ama akşamdan sabaha dolar hafif değer kaybetti ve Brezilya reali kayıplarını telafi etti.

 

Brezilya’da kim başa geliyorsa eski başkanı bir içeri attırıyor. 2003-2011 arası başkanlık yapan Lula da Silva yerine aday gösterdiği Dilma Rousseff, 2011’de Brezilya'nın ilk kadın Devlet Başkanı olmuştu. Ama 2016 yılı ortasında Meclisçe yolsuzluktan görevden alındı. Yerine geçen yardımcısı Michel Temer için 2017’de yapılan yolsuzluktan düşürme oylamasını Temer az farkla kazanmıştı. Nisan 2018’de eski başkan Lula 12 yıllık hapis cezasını çekmeye başladı. 2019 başında iş başı yapan yeni başkan Bolsanora döneminde dün Temer (78 yaşında) tutuklandı.

 

TUIK'in TCMB ile işbirliğinde tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesapladığı tüketici güven endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Mart ayında bir önceki aya göre % 2.9 oranında arttı. Geçen hafta bakan Albayrak "2019'un ilk 2.5 ayında yaklaşık 70 milyar lira piyasaya sıcak finansman anlamında, likidite anlamında para verdik" demişti. Son dönemdeki piyasalarda yaşanan canlanma, tüketici algısına da olumlu yansıyor gibi.

 

Ancak diğer taraftan "hedge" için bu kur seviyeleri uygun görülmeye devam ediliyor. Geçen hafta yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatında 4.2 milyar dolar artış yaşanmış. Bunun 2.3 milyarı kurumlardan 1.6 milyarı bireylerden gelmiş. Bu derece haftalık bir artış en son 2017 yılı Nisan ayında yaşanmıştı. Böylece yılbaşından beri 15 milyar dolarlık bir artış oldu. Sistemdeki döviz cinsi mevduat büyüklüğü 207 milyar doları aştı. Devlet de bu gidişata dur demek için dövizli mevduata ek vergi getirdi. Buna göre 1 yıla kadar olan mevduatın faiz getirisinde stopaj % 20'ye yükseltildi.

 

Avrupa Birliği liderleri, İngiltere’nin brexiti öteleme kararını iplemedi. Mecliste bir daha anlaşmayı oylayın; yine onaylanmazsa 12 Nisan’da anlaşmasız ayrılık gerçekleşir(29 Martı sadece 14 gün ötelemiş oluyor) , onaylanırsa 22 Mayıs’ta anlaşmalı ayrılırsınız dediler. 

 

STRATEJI

BIST 100,  için 103 bin önemli. Altına inmedikçe olumlu bölgedeyiz. Aksi halde hedge gerekir.

 

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100 Endeksinin hafif artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.

© Copyright 2024 hissearz.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.