Gündem Ekonomi Analiz Sektörel Teknoloji Bankacılık Şirketler Kripto Finans
SON DAKİKA
Türkiye otomotiv pazarında daralma derinleşti
16:21

Kısacık: Bütçe artıyor, performans hedefleri düşüyor

Haberi paylaş 2026-11-03 14:45:54


DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı,Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2027 yılı bütçe görüşmelerinde, bakanlık bütçesinin artmasına rağmen performans hedeflerinin düşürülmesini ve verimliliğe ayrılan kaynak yetersizliğini eleştirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Sadullah Kısacık, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2027 yılı bütçesi üzerine söz alarak değerlendirmelerde bulundu. Bakanlık bütçesinin 248 milyar 830 milyon TL olarak öngörüldüğünü belirten Kısacık, bu kaynağa rağmen performans hedeflerinde gerileme yaşandığını ifade etti.

"Performans hedeflerinin düşürülmesinin amacı nedir?"

Cazibe merkezleri kapsamında desteklenecek proje sayısının 166'dan 154'e, Teknoloji Hamlesi Programı'ndaki proje hedefinin 73'ten 60'a ve sanayi siciline kaydedilecek işletme sayısı hedefinin 10 bin 877'den 10 bin 100'e düşürüldüğünü kaydeden Kısacık, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a, "Bakanlığın bütçesi artarken performans hedeflerinin düşürülmesinin amacı nedir? Sanayide bir küçülme mi bekliyorsunuz?" sorularını yöneltti.

"Tekstilde istihdamı korumak başarı olarak sunulmamalı"

Tekstil sektörüne verilen desteklerin sonuçlarının sorgulanması gerektiğini vurgulayan Kısacık, bakanlığın istihdamın korunduğuna yönelik açıklamalarına ilişkin şunları söyledi:
"Tekstil sektörüne bu kadar para harcıyoruz ama sadece istihdamı koruyoruz. Ekonomide bir alana ayrılan kaynak artırıldığında marjinal fayda sağlanması şarttır. İstihdamı yerinde tutmak tek başına bir başarı olarak sunulmamalı, sağlanan desteklerin sektöre ne kadar ilave fayda kazandırdığı ortaya konulmalıdır."

"Verimliliğe sadece 704 milyon TL ayrılmış"

Sanayi programı içerisindeki 132 milyar TL'lik bütçeden verimlilik alt programına yalnızca 704 milyon TL ayrıldığını belirten Kısacık, verimliliğin payının %0,53'te kaldığına dikkat çekti. Bakanlığın verimlilik misyonundan uzaklaştığını savunan Kısacık, sanayide verimliliği artırmaya yönelik çalışmalara daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini ifade etti.

"Teşviklerin etkisi 9-10 sayfalık raporlarla ölçülemez"

Milyarlarca liralık yatırım ve teşviklerin etki analizlerinin yetersiz olduğunu belirten Kısacık, bakanlığın hazırladığı raporların yüzeysel kaldığını dile getirdi. Yatırım ve teşviklerin sonuçlarının sağlıklı değerlendirilebilmesi için Bakanlık bünyesindeki etki değerlendirme altyapısının ve insan kaynağının güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

  Hibya Haber Ajansı