Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-03-01 17:02:29

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Belarus lideri Lukaşenko'yla görüştü

Xi görüşmede “Geçen eylül ayında Semerkant’ta Çin-Belarus ilişkilerinin her koşulda kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine yükseltildiğini ilan ettik ve bu karar iki ülke arasında her alanı kapsayan iş birliğine güçlü bir ivme kazandırdı. Bu yıl ÇKP 20. Kongresi’nin ruhunun kapsamlı bir şekilde hayata geçirildiği ilk yıldır. Çin’in nitelikli kalkınması ve modernleşme süreci başta Belarus olmak üzere tüm ülkelere yeni fırsatlar getirecek. İstikrarsızlık ve belirsizliklerle dolu bir uluslararası durum karşısında Çin, Belarus’la birlikte ikili ilişkilerin yüksek seviyede sağlıklı ve istikrarlı gelişmesini hızlandırmak için beraber çaba harcamaya hazır.” ifadelerini kullandı.

Çin-Belarus dostluğunun sarsılmaz olduğuna dikkat çeken Xi, iki tarafın karşılıklı siyasi güveni pekiştirerek, birbirlerinin gerçek dostu ve iyi ortağı olması gerektiğini kaydetti.

Belarus’un Taiwan, Xinjiang, Hong Kong ve insan hakları gibi meselelerde Çin’in haklı tutumunu kararlılıkla desteklemesini takdirle karşıladıklarına işaret eden Xi, iki tarafın birbirlerinin seçtiği kalkınma yoluna destek vermesi, temel çıkarların korunmasında birbirlerini desteklemesi, yabancı güçlerin iç işlerine müdahale etmesine karşı çıkması, iki ülkenin egemenliğini ve siyasi güvenliğini koruması gerektiğinin altını çizdi.

Xi iki ülke hükümetleri arasındaki iş birliği komisyonu rolünün güçlendirilmesi, ekonomik ve ticari iş birliğinin genişletilmesi, Çin-Belarus Sanayi Bölgesi inşasının hızlandırılması, Kuşak ve Yol’un ortaklaşa inşa edilmesi doğrultusunda Çin-Avrupa yük tren seferleri gibi bağlanırlık inşası alanındaki iş birliğinin iletletilmesi, tıp ve sağlık işbirliğinin derinleştirilmesi, yerel yönetimler arasındaki iş birliğinin genişletilmesi, kültürel ve beşeri iletişim ve iş birliğin yoğunlaştırılması gerektiğine işaret etti.

Dünyanın yüz yıldır görülmemiş büyük değişikliklere sahne olduğuna ve dünyanın barışı ve kalkınmasının korunmasının hiç de kolay olmadığına dikkat çeken Xi, Çin ve Belarus’un uluslararası adalet ve hakkaniyetin ortak koruyucusu olduğunu kaydetti.

Belarus’un Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ne verdiği destekleri takdirle karşıladıklarını hatırlatan Xi, Belarus’la BM gibi çok taraflı platformlar çerçevesinde eşgüdümü güçlendirmeye, küresel meydan okumalarla birlikte mücadele etmeye, insanlığın kader ortaklığını el ele vererek oluşturmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

“Halklarımız arasında gönül bağı var”

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in liderliğinde Çin’in sürekli yeni ve parlak başarılar kazanacağına inandıklarını belirten Aleksandr Lukaşenko, Belarus halkı ve Çin halkının gönül birliği içinde olduğunu, Belarus’un her zaman Çin’in yanında duracağını söyledi.

Belarus’un Çin’in kendi çekirdek çıkarlarını korumasına kesinlikle destek verdiğine, Cumhurbaşkanı Xi’nin ortaya koyduğu Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Kalkınma İnisiyatifi’ne aktif olarak katıldığına dikkat çeken Lukaşenko, Çin’le bilim ve teknoloji, sanayi, tarım ve turizm alanlarındaki iş birliğini güçlendirmeye, Avrupa ile Çin arasındaki yük tren seferlerini arttırmaya, Belarus-Çin Sanayi Bölgesi’nin inşasını hızlandırmaya hazır olduklarını kaydetti.

Çinli şirketlerin ülkesine yatırım yapmasını beklediklerine işaret eden Lukaşenko, iki ülkenin çeşitli bölgeleri arasındaki iletişim ile ikili kültürel temasları yoğunlaştırmaya çalışacaklarını ifade etti. Lukaşenko, Çin’le önemli uluslararası ve bölgesel sorunlarda koordinasyonu güçlendirerek, uluslararası ve bölgesel güvenlik ve istikrarın korunması için ortak çaba harcayacaklarını dile getirdi.

İki lider, Ukrayna kirizi konusunda da fikir alışverişinde bulundu.

Xi Jinping, Çin’in Ukrayna krizindeki tutumunun tutarlı ve net olduğunu, barış görüşmelerini ilerletmeye devam edeceklerini vurguladı.

Xi, sorunun siyasi yollarla çözülmesi, Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçilmesi, ilgili ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına saygı gösterilmesi, dengeli, etkili ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik çerçevesinin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Xi, ilgili ülkelere dünya ekonomisini siyasileştirme ve araçsallaştırmayı durdurma, ateşkesin sağlanmasına ve krizin barışçıl şekilde çözülmesine yararlı eylemlerde bulunma çağrısı yaptı.

Lukaşenko, Çin’in Ukrayna krizinin çözülmesiyle ilgili tutumu ve görüşlerine tamamen katıldıklarını ve destek verdiklerini ifade etti.

Görüşmenin ardından iki lider, iki ülke arasında yeni dönemde her koşulda kapsamlı stratejik ortaklığın daha da geliştirilmesiyle ilgili ortak bildiri imzaladı. İki lider, ekonomi, ticaret, sanayi, tarım, gümrük, teknoloji, sağlık, tuzim ve spor alanlarında iş birliği belgelerinin imzalanmasına da tanıklık etti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 hissearz.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.