AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Gümrük vergilerinin, Rusya'nın ihracat gelirlerini azaltması ve böylece Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırı savaşını finanse etme kabiliyetini sınırlaması bekleniyor" denildi.
Yeni tarifelerden etkilenmesi beklenen tarım ürünleri, AB'nin Rusya'dan yaptığı tüm tarımsal ithalatın yüzde 15'ini oluşturuyor (2023'te). Yeni tarifeler yürürlüğe girdiğinde, Rusya'dan yapılan tüm tarımsal ithalat AB tarifelerine tabi olacaktır.
Söz konusu gübrelerin 2023 yılında Rusya'dan ithalatı, yaklaşık 1,28 milyar euro değerinde, 3.6 milyon ton ile, AB'nin toplam ithalatının yüzde 25'inden fazlasını oluşturmuştu.
Polonya Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Krzysztof Paszyk, “AB gübre endüstrisi ve çiftçilerinin korunmasını, aynı zamanda AB'ye olan bağımlılığın azaltılmasını, küresel gıda güvenliğinin korunmasını ve Rusya'nın savaş ekonomisinin daha da zayıflatılmasını sağlamak üzere bu tarifelerin uygulanmasını dikkatle takip edeceğiz” dedi.
AB Konseyi'nin açıklamasına göre, Avrupa Parlamentosu kendi pozisyonunu benimsedikten sonra, her iki kurumun da ortak bir metin üzerinde anlaşması gerekecek ve Konsey daha sonra tüzüğü nitelikli çoğunlukla resmen kabul edecek.
© Copyright 2025 hissearz.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.